Monument ongeboren kind

foto18monument‘Niets grijpt een mens dieper aan, dan begin en eind van het leven. Soms vallen die twee samen. ‘(Christine, stichting Lieve Engeltjes, Leiden 20 mei 1998). Op 1 november 2003 onthulde loco-burgemeester Els Aarts-Engbers namens de gemeente Tilburg in samenwerking met de stichting Lieve Engeltjes een monument op de begraafplaats Hoflaan. Het is een monument voor het levenloos geboren kind en is ontworpen door kunstenaar Adriaan Seelen. De gemeente hoopt hiermee tegemoet te komen aan de wens van veel ouders om een gelegenheid te creĆ«ren een levenloos geboren kind te kunnen herdenken. Deze wens werd regelmatig geuit omdat in zo’n vroeg stadium vaak een tastbare herinnering ontbreekt in vorm van een graf.

Uitgangspunt voor het monument is een beeld dat Adriaan Seelen in 2000 maakte. Het monument roept associaties op met een votiefkapel, gedenktekens of herdenktekens die men aan kan treffen in Brabant, maar veel meer nog in Limburg of bijvoorbeeld Griekenland. Daar tref je ze vaak aan in de berm aan een weg.

foto11monumentUitvoering
Uitvoering Het monument is 2,60 meter hoog en in Belgisch hardsteen en rood graniet uitgevoerd. Er zitten in totaal 64 kijkgaten in het kunstwerk. Binnenin staan vijf bronzen armen met daarop tranen van glas. Er ligt ook een granieten sculptuur waarin je een graankorrel kunt zien, als teken van vruchtbaarheid. Op het monument staat de tekst ‘Ik sta geschreven in jouw hart en in Gods hand’.

Plaats
U kunt het monument terug vinden op het Katholieke gedeelte van de begraafplaats, nabij de kindergraven.