Begraven van urnen

urn1Op de gemeentelijke begraafplaats is het ook mogelijk om urnen (asbus) te begraven. U kunt kiezen voor een graf op het urnenveld, maar normaal gesproken vindt de begrafenis plaats in een graf tussen de andere graven (hier door kun je boven de grond niet kunt zien dat het een urnengraf gaat). Het grote voordeel van deze manier van begraven is dat er zowel urnen als grafkisten in een graf begraven kunnen worden.

Door het plaatsen van een urn in een graf kunnen er drie in plaats van twee personen in één graf begraven worden.

De aanvraag
De aanvraag voor het begraven van een urn kunt u helemaal zelf regelen, natuurlijk dient u van te voren een afspraak te maken met de beheerder van de begraafplaats. Voor de aanvraag begraven urn kunt u het formulier ‘aanvraag begrafenis’ gebruiken. Deze is terug te vinden bij het onderdeel formulieren.

De kosten
De kosten voor het begraven van een urn zijn lager dan de kosten voor het begraven van een grafkist. Kiest u voor een nieuw graf dan zijn de grafrechten 20 jaar, kiest u voor een bijzetting dan moeten de grafrechten van het bestaande graf worden aangevuld tot tien jaar. De tarieven voor het begraven van urnen kunt u terug vinden onder het kopje tarieven.

urn2De wijze van begraven
De urn (asbus) wordt onder de grafzerk geplaatst, hierdoor  staat deze altijd veilig. Ook wanneer er op een later tijdstip een grafkist wordt bijgezet staat de urn veilig.

Wat mag niet
Het is verboden om de as van overleden uit te strooien op of rondom een graf. Dit kan namelijk storend zijn voor bezoekers van naast gelegen graven. Ook mogen er geen urnen op de graven geplaatst worden.

De grafsteen
De grafsteen die geplaatst mag worden is gelijk aan die van de klasse waarin u de urn laat begraven.